Aktuális Metropolis Témakörök Szerzõink Linkek
   Belépés in English
Keresés az adatbázisban     
Dizseri Eszter: És mégis mozog... Az animáció magyar mesterei. A kezdetek


A szerző azt kutatta, honnan, mely műhelyekből indult el a XX. század legelején a magyar animációs filmművészet. Harminchárom, köztük több világhírűvé vált művész portréja rajzolódik ki dokumentumokból, visszaemlékezésekből, fennmaradt műveikből.

Dizseri Eszter És mégis mozog... című könyve a magyar animációs filmművészet kezdeteit, az 1914-től az államosításig tartó időszakot mutatja be. A kötet több mint harminc rajzfilmes munkásságát áttekintő részeiben számos rajzot, korabeli dokumentumot tartalmaz.

A kezdő dátum azért 1914, mert akkor született az első magyar, papírkivágásos technikával készült animációs film. A Frakk, a macskák réme című meséből ismert eljárással készült rajzfilmet Kató-Kiszly István készítette.

A Balassi Kiadó gondozásában megjelent kötetet Macskássy Gyula munkásságának bemutatása zárja. A művész által rajzolt, A kiskakas gyémánt félkrajcárja című rajzfilm fémjelezte az animáció fénykorának, az államosított Pannónia Filmstúdió tevékenységének kezdetét. Az ezt követő, 1944 és 1998 közötti időszak animációs művészetének történetét bemutató könyvet szintén Dizseri Eszter állította össze. A kötetet 2000-ben adta ki a Balassi Kiadó.


ISBN: 963-506-682-I
Kiadó: Balassi Kiadó
Kiadás éve: 2007.
Terjedelem: 167 oldal
Ár: 3.500 Ft