Aktuális Metropolis Témakörök Szerzõink Linkek
   Belépés in English
Keresés az adatbázisban     
Najmányi László: Downtown Blues – Halász Péter emlékére


A Downtown Blues két hasonló sorsú művész, Halász Péter és a szerző közösen átélt idejéről szól. A kommunista diktatúra ragadós, kelkáposztafőzelék-szagú világáról, az emigráció tudatállapotáról, New York sötét oldaláról, majd az újrakezdésről a rendszerváltás utáni Magyarország izgága káoszában.

Halász Péter és színháza volt az 1970-es évek Budapestjének egyik legfontosabb szellemi energiaközpontja, a diktatúra elleni kulturális ellenállás szimbóluma. A társulatot betiltották. 1976-ban emigrációra kényszerítette őket a politika. A hontalanná vált társulat rövid idő alatt világhírű lett, a legrangosabb európai és amerikai díjakkal honorálták munkásságukat. New Yorkban találtak otthonra, ahol megalapították a Squat Színházat. A rendszerváltás után visszatérve Halász Péter darabokat írt és rendezett, színházi közösségeket hozott létre, tanított, a kortárs világszínház megteremtésén munkálkodott.

Najmányi László az 1970-es években független színházművészként dolgozott Magyarországon. 1978-ban, a Spions punk együttes tagjaként emigrációra kényszerítette a politika. Élt Párizsban, Kanadában, a Karib tenger szigetein, Indonéziában és Új Mexikóban. Mint Halász Péter és társulata, ő is New Yorkban talált otthonra. Színháza, a Les Fleurs du Mal 1996 óta darabok tucatjait állította színpadra Magyarországon. Az elmúlt évtizedekben többször dolgozott együtt Halász Péterrel.

Halász Péter 2006. február 6-án, halálos betegen, élve felravataloztatta magát a Műcsarnokban. Najmányi László egyike volt azoknak, akik felkérésére búcsúbeszédet mondtak utolsó előadásán. Halász Péter egy hónappal később New Yorkban hunyt el.


ISBN: 9639725013
Kiadó: Nyitott Könyvműhely Kiadó
Kiadás éve: 2006.
Terjedelem: 241 oldal
Ár: 2.680 Ft