Aktuális Metropolis Témakörök Szerzõink Linkek
   Belépés in English
Keresés az adatbázisban     
Douglas Keesey – Paul Duncan: Erotika a filmben


A legkülönfélébb műfajú és célzatú filmek sohasem nélkülözték az élet teljességének ábrázolásában a szerelmet, amely azonban a testiséget tagadó erénycsőszök számára az irodalomban is csak utalások szövevénye lehetett. Képi megjelenítése a tömegszórakoztató filmben sokáig tabunak számított. De a tabuknak az a tulajdonságuk, hogy bármilyen eszközökkel védik is (a film esetében a legfőbb eszköz még ma is a korhatáros tiltás), mindig akadnak, akik döntögetik. A filmi ábrázolás árnyaltsága ugyanis megkövetelte, hogy a hőst magánszférája ugyanúgy jellemezze, mint munkája, vágyai vagy közéleti tevékenysége. Ezért az erotika ábrázolása a filmekben az egyre „merészebb” képsorok révén egyre nagyobb teret kapott.

A tilalmakat először 1896-ban az első, filmen látható csók, majd az 1930-as években a mezítelenség ábrázolása törte át, később pedig a szeretkezés egyre hitelesebb bemutatása. Ez maga után vonta az úgynevezett aberrációk és korábban törvényekkel üldözött kapcsolatok ábrázolását is, a cenzorok és az „erkölcsvédők” folytonos tiltakozása közepette. Megszülettek azok a fontos filmek (például az Elemi ösztön, a Betty Blue, a Karambol, a Kölykök, Az érzékek birodalma, Az utolsó tangó Párizsban, A vágy törvénye, Az éjszakai portás, a Románc és az Anyádat is stb.), melyek merészen átlépték a filmek számára addig tiltott határokat. Ugyanakkor világossá tették, hogy más az erotika a filmben és más a pornográfia, amely a filmben is külön iparággá fejlődött, saját gyártási és forgalmazási hálózattal. Az erotika a filmben mindig alárendelődik a történetnek, a film filozófiájának, mondhatni színt visz a filmbe, igaz, néha igen erős ecsetvonásokkal megfestve...

Az érdekesen megírt, különleges nézőpontú filmtörténeti áttekintést mintegy 300 kitűnő minőségű, közkedvelt sztárokat ábrázoló, filmtörténeti jelentőségű fotó teszi teljessé.


ISBN: 978-3-8228-5243-9
Kiadó: Taschen / Vince Kiadó
Kiadás éve: 2007.
Terjedelem: 192 oldal
Ár: 4.995 Ft