Aktuális Metropolis Témakörök Szerzõink Linkek
   Belépés in English
Keresés az adatbázisban     
Balogh Gyöngyi – Zágoni Bálint (szerk.): A kolozsvári filmgyártás képes története 1913-tól 1920-ig


A kötet az erdélyi nagyváros mozgóképes műhelyeinek hőskorát mutatja be. Több mint kétszáz kép és kortárs kritika, valamint cikk (visszaemlékezések, anekdoták, korabeli újságcikkek, filmkritikák és a különböző köz- és magángyűjteményekben még fellelhető filmplakátok, filmfotók, forgatásokról készült felvételek, forgatókönyvek) segítségével idézi fel a magyar film és Kolozsvár történetének ezen szakaszát. A képes filmtörténet célja, hogy bemutassa ezt a budapestitől különböző, eredeti elgondolásokra épülő filmgyártást a Sárga csikótól a legutolsó kolozsvári némafilmig, a Világrémig.

Mivel a több mint hetven Kolozsváron készült film közül csak négy maradt fenn, a kötet főleg elveszett filmekről szól, ezért a szerkesztők arra törekedtek, hogy amennyire ezt a képeskönyv terjedelme lehetővé teszi, minél több információt adjanak a filmek tartalmáról, három elveszett filmet (Kölcsönkért csecsemők, Éjféli találkozás, Kancsuka hazájában) pedig megpróbáltak képregényszerűen életre kelteni a fennmaradt filmfotók, forgatókönyvek és korabeli részletes tartalomleírások segítségével.

Külön oldalak mutatják be ezenkívül a kolozsvári filmgyártás meghatározó személyiségeinek pályáját. A kötet végén a filmekben leggyakrabban szereplő színészek képgalériája és a kolozsvári filmek betűrendes filmográfiája található.


ISBN: 978-973-0-07065-1
Kiadó: Filmtett Egyesület, MNFA
Kiadás éve: 2009
Terjedelem: 120 oldal
Ár: 2.900 Ft / 39 lej